تعریف :

attention deficit

Hyperactivity disorder

اختلال پیش فعالی به همراه با عدم تمرکز، مجموعه ایی از رفتارهای پیش فعالی و غیرارادی است که به خاطر عدم عملکرد صحیح مغزی ایجاد می شود و عملکرد کودک را در خانه و مدرسه مختل می کند.

Connecting-ADHD-and-Nutrition-2-640x400  رژیم پیش فعالی(ADHD diet) Connecting ADHD and Nutrition 2

علائم این اختلال عبارتند از : تغییرات رفتاری، اضطراب، بی توجهی، عصبانیت، عدم تمرکز و اختلال در خواب همراه با اختلالات جسمانی از قبیل سردرد، میگرن و اختلالات گوارشی. افرادی که ADHD دارند معمولاً با وزن کمتر متولد شده و مشکلات آلرژیک یا خود ایمنی دارند. معمولاً پسران بیشتر از دختران به این اختلال دچار می شوند.

ADHD تا دوران بلوغ در فرد ادامه پیدا می کند ، اما علائم آن به مرور زمان کاهش می یابد. در واقع باید تمرکز روی درمان این اختلال در کودکان باشد. کودکان در سنین رشد بسیار مستعد تأثیرپذیری از عوامل محیطی و تغذیه ای هستند که روی عملکرد و تکامل مغز اثر می گذارد. عوارض این عوامل تأثیرگذار می تواند روی آموزش موثر بوده و در نهایت پتانسیل زندگی آنها را تغییر دهد. چالش های روزانه زندگی فرد مبتلا به ADHD  آن قدر بر زندگی وی و اطرافیانش تأثیر می گذارد که می تواند کیفیت زندگی را تا حد زیادی کاهش دهد.

امروزه مشخص شده است که بسیاری از اختلالات روانی در افراد مثل اختلال در تکلم، شیزوفرنی و همچنین ADHD  در اثر کمبود اسیدهای چرب ضروری خاصی از قبیل ایکوزاپنتاانوئیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک (DHA) ایجاد می شود. علاوه بر آن کمبود مواد معدنی از قبیل آهن و روی نیز از علائم ایجاد کننده ADHD  است. قابل ذکر است که این دو اسید چرب به همراه چربی های دیگر نقش ساختاری و عملکردی در مغز و سیستم عصبی مرکزی دارند و عامل اصلی ایجاد ADHD  هستند.

ADHD  رژیم پیش فعالی(ADHD diet) ADHD

EPA پیش ساز گروهی از ترکیبات ضروری بنام ایکوزانوئیدها بوده که اعمال تنظیمی متعددی در بدن و مغز انسان بر عهده آنهاست. DHA سازنده عمده غشای مغزی و عصبی بوده و نقش مهمی در انتقال پیام توسط سلول های عصبی ایفا می کند. هر دو اسید چرب EPA و DHA چربی های امگا۳ بوده و می توانند از اسیدچرب امگا۳ ضروری دیگر یعنی آلفالینولئیک اسید (ALA) تولید شوند، اما عوامل ژنتیکی و محیطی می توانند برای این تغییر شکل ALA به DHA و EPA تأثیر گذاشته و آن را مختل کنند.

عوامل رژیمی تأثیرگذار بر این اختلال عبارتند از :

۱- دریافت ناکافی ALA

۲- دریافت زیاد اسیدهای چرب امگا۶ و چربی های اشباع و هیدروژنه

۳- کمبود ویتامین ها و مواد معدنی

متأسفانه بسیاری از مطالعات تغذیه ای نشان داده است که رژیم های پیشرفته امروزی حتی از چربی های امگا ۶ و اشباع و هیدروژنه بوده و اغلب فقیر از امگا ۳ و ریزمغذی ها می باشد.

کودکان مبتلا به ADHD اغلب دچار کمبود آهن و روی هستند شاید یکی از علل این که چرا پسران بیش تر از دختران به این اختلال دچارند به خاطر تأثیر منفی تستوترون در آنهاست.

راهکارهای تغذیه ای :

برای جلوگیری از کمبود این چربی مهم، رژیم فرد باید نسبت متفاوتی از چربی امگا۶ به امگا۳ داشته باشد. در واقع بهترین نسبت بین این دو اسید ۵ به ۱ است. غنی ترین منابع اسید چرب LA عبارتند از :

روغن های گیاهی و مغزها از قبیل آفتابگردان، گلزا، سویا، نخل، بادام زمینی و کنجد هستند که باید در کنار مقادیر کافی روغن های غنی از ALA از قیل تخم کتان، گردو و  مصرف شوند. روغن زیتون نیز توصیه شده است به رغم این که مقادیر کم ALA دارد غنی از چربی های غیراشباع تک واحدی است. از منابع مهم دیگر ALA می توان سبزیجات برگ سبز از قبیل شاهی، اسفناج و خردل و همچنین گیاهان سبز مثل ریحان، نعناع و جعفری را نام برد. در نظر داشته باشید که محصولات غذایی که از حیوانات تغذیه شده در واقع آزاد تهیه می شود غنی از ALA هستند بنابراین گوشت، شیرو تخم مرغ آن ها غنی از ALA هستند.

nature-made-fish-oil-vegetarian-lower-enzymes-liver-will-qdf  رژیم پیش فعالی(ADHD diet) nature made fish oil vegetarian lower enzymes liver will qdf

از دیگر منابع EPA و ِDHA می توان ماهی ها و غذاهای دریایی را نام برد که بهترین آن ها ، ماهی های روغنی از قبیل قزل آلا، سالمون، ساروین و ماهی های کوچک هستند.

نکات قابل توجه در مصرف ماهی ها:

۱- ماهی تن تازه یک ماهی روغن است. اما فرایند کنسرو کردن در آن تأثیر قابل ملاحظه ای روی میزان اسیدهای چرب آن دارد و از مقدار آن می کاهد.

۲- بسیاری از ماهی ها حاوی مقادیر زیادی جیوه و سرب هستند که شدیداً سمی هستند و آسیب زیادی به باقت عصبی وارد می کند. (کوله ماهی ، نیزه ماهی و شمشیر ماهی) لذا مصرف این ماهی ها در کودکان زیر ۱۶ سال توصیه نمی شود و باید از مصرف آن پرهیز کنند.

از دیگر منابع DHA می توان جگر و زرده تخم مرغ را نام برد لذا مصرف متناوب این ماده غذایی توصیه می شود.

phosphatidylserine  رژیم پیش فعالی(ADHD diet) phosphatidylserine

بطور کلی توصیه می شود که روزانه ۵۰۰ میلی گرم EPA و DHA مصرف شود تا کمبود این اسیدهای چرب ضروری جلوگیری می شود. ولی برای مبتلایان به ADHD از این میزان توصیه می شود لذا برای تأمین ۳۵۰۰ میلی گرم هفتگی مصرف ۳ وعده غذایی ماهی سالمون توصیه می شود.  مصرف مکمل ها در کنار منابع غذایی برای بهبود روند بیماری توصیه می شود.

نقش آنتی اکسیدان ها :

اگر دریافت اسیدهای چرب غیراشباع بلند زنجیر مثل EPA و DHA افزلیش یابد، افزایش خطر اکسید شدن لپیدها با فعالیت رادیکال های آزاد زیان آور، سیگار و مواد آلوده کننده هوا نیز اجتناب ناپذیر می شود. آسیب حاصل را «صراحت اکسیداتیو» می نامند. لذا لزوم مصرف آنتی اکسیدان ها از قبیل ویتامین E و سلینوم احساس می شود. از جمله آنتی اکسیدان های مهم دیگر می توان از فلانوئیدها ، آنتومیاتین ها و کارتئوتیدهای موجود در میوه ها و سبزیجات رنگی ، مغزهای گیاهی و چای را نام برد.

image001  رژیم پیش فعالی(ADHD diet) image001کمبود آهن :

کمبود آهن با بروز ADHD  در کودکان در ارتباط است و کودکانی که به ADHD  مبتلا هستند در مقایسه با کودکان سالم، ذخایر آهن کمتری دارند . هر چه سطح فریتین سرم پایین تر باشد علایم ADHD  حادتر می شود.

منابع غذایی مهم آهن : گوشت قرمز، غلات غنی شده و زردآلوی خشک

کمبود روی(Zn) :

روی عملکردهای مهمی را در بدن بر عهده دارد که عبارتند از شرکت در متابولیسم انتقال دهنده های عصبی و اسیدهای چرب می باشد . در کودکان مبتلا به ADHD که مکمل های روی مصرف می کنند علایم پیش فعالی و عدم تمرکز و روابط اجتماعی آنها بهبود یافته است.

از منابع مهم غذایی روی می توان از غذاهای دریایی، جگر ، مغزها و غلات کامل نام برد.

۵۴۶۴  رژیم پیش فعالی(ADHD diet) 5464

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

به مرکز مشاوره و رژیم درمانی کمپین روبان ارغوانی خوش آمدید .
روبان ارغوانی شما را به سوی سلامتی ، تناسب اندام و شادابی هدایت می کند.
برطبق آمار مدیر کل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و درمان ،بیش از نیمی از جمعیت 15تا64 ساله کشور دچار چاقی ناشی از الگوهای نامناسب غذایی هستند ،از طرفی امار نگران کننده تر اینکه از 10سال پیش تاکنون چاقی در میان دانش آموزان ایرانی2برابر شده و اکنون 25درصد دانش آموزان ایرانی اضافه وزن دارند. برای اولین بار در ایران کمپینی برای بالا بردن آگاهی در مورد این بیماری آغاز شده است. "کمپین روبان ارغوانی "با حمایت "گروه رژیم درمانی ماندگار"به منظور بالابردن آگاهی عمومی و آموزش راهکارهای لازم برای اصلاح رفتارهای غذایی ،ارایه رژیم های غذایی اصولی ،مقابله با باورهای غلط غذایی و مهمتر ازهمه "حمایتهای گروهی "توسط تیم روانشناس برای رسیدن به تناسب اندام راه اندازی شده است. با ما همراه شوید و یک زندگی سالم را تجربه کنید.
ما هرگز ایمیل شما را با دیگران به اشتراک نمی گذاریم .
عضویت در خبرنامه